2011. március 16., szerda

This is none other than the house of God, this is the gate of Heaven

Ez a felirat olvasható a Szent Pál Székesegyház bejárati forgóajtaján. A következő pár bejegyzésem - várhatóan az elkövetkezendő 200 db-ra elegendő, ugyanis azt tervezem, hogy ha már a Starbucks-ban dolgozom, s eme kávézó minden forgalmas és nevezetes helyen - jobbára a belvárosban - kettesével megtalálható, így ezen az útvonal elindulva szépen lassan megismerem s bemutatom nektek London nevezetes vagy nem nevezetes helyeit. Mert illenék tudni, ha már itt élem a mindennapjaimat, nem de bár? S mivel kezdeném? ha nem a kiindulási ponttal, munkahelyem közvetlen szomszédságában lévő s egyben Európa ötödik legnagyobb templomával.

Évszázadokkal ezelőtt is templom állt a helyén. A középkori székesegyházról II. Károly udvari festője (Wenceslaus Hollar) készített rézkarcot. Viszont ez a templom a londoni nagy tűzben teljesen megsemmisült. (1666. szeptember 2-án egy pékségben lobbant lágra a szikra, ami pár nap alatt szinte az akkori London nagy részét elpusztította, mint mindennek, ennek a katasztrófának is megvolt az oka, megállította a pestis járványt és II. Károly újjáépítő munkájának köszönhetően formálódott London jelenlegi arca, kevésbé gyúlékony anyagokat - tégla és kő - felhasználásával- ugye ugye, a sok téglás ház pudingföldön...) A székesegyház újjáépítésére Sir Christopher Wren irányítása alatt 1675 és 1710 között került sor. Jelenleg a székesegyház teljes felújítása folyik az épület 300. évforduló alkalmából, így nem csak azért mert nem fér bele a fényképezőmbe, de az álványok miatt sem tudtam teljes tiszta képet készíteni róla ezidáig. Alapja latin kereszt, főbejára elsősorban hatalmasságával int alázatra. A lépcsősor felett kettesével álló korinthoszi oszlopok tartják a timpanont, melynek domborműve Szent Pál megtérést ábrázolja. Pál apostol a 13. apostol, a kereszténység jelentős alakja, héber neve: Saul. Mindannyian ismerhetitek a Korinthusbeliekhez, a Rómaiakhoz írt leveleit - "a Szeretet türelmes, a szeretet jóságos. Nem féltékeny...szeretem nagyon...a sorokat is, s az épületet is. Valami hihetlen nyugalommal tölt el mikor hajnalban a buszról előbb leszállva a valóban csendes, embertelen utcán bandukolva egyszer csak elémmagasodnak azok a bizonyos oszlopok. Sokszor megálltam előtte. Ma reggel is. Csak álltam a lépcsők előtt s fejemet hátraszegve figyeltem ahogy ébred az égbolt. A sötétkék csillagos ég csíkját büszkén szelte át az épület éles körvonala. A napközben turistáktól, délidőben az ebédüket fogyasztó öltönyös dolgozóktól mindig tömött és hangos tér ilyenkor csendesen szunyókál. Egészen 6 óráig, amikor mély, öblös harangja meg nem szólal. Részletes leírást találhattok minden útikönyvben, nem untatnálak vele benneteket. A személyes élmény mindig erősebb, remélem egyszer mindannyian eljuttok s megtekinthetitek kívülről-belülről. A suttogó folyosón (whispering gallery) elmotyogott szavakat a korlát túl oldalán valaki biztosan meg fogja hallani s remélhetőleg vissza is válaszol nektek, vagy felmászhattok az arany galériába (golden gallery) s hihetetlen kilátásban lehet részetek. Karácsony tájékán el lehet csípni s hallgatni Handel Messiását , de Európa legnagyobb kriptájában megtekinthetitek Wellington, Nelson vagy a festő William Turner illetve magának az építettőnek, Wrennek a sírboltját, melyen csupán ennyi áll: Lector, si monumentum requiris, circumspice, vagyis olvasó, ha emlékművét keresed, nézz körül...
 Ennek az épületnek a tövében dolgozgatom mindennap. Túristák, üzletemberek, fiatalok s idősek adják nap, mint nap egymásnak a kilincset. Tőlem kb. 50 m-s sugárban még 3 kisebb Starbucks található. A legközelebbi a Paternoster téren, ami arról, hogy a számunkra tűz esetén kijelölt menekülési útvonal része, nem nagyon tudok más érdemlegeset említeni. Hacsak azt nem, hogy a tér közepén van egy nagyon kedves szoborcsoport bárányokkal. Mindenesetre most jó itt...ma a kezemben volt egy camambert sajt darab, s ahogy a fehér finom penészes részét bambultam, úgy tűnt, mintha egy elefánt ráncos fülét tartanám a kezemben...majd a pohár borban, melyet hozzá kortyoltam megláttam a kezem. Ráncos volt az is...csak az elefánt füle barátságos és mosolyt csalt a szemembe, a kezem pedig azt jelzi öregszem...aztán pedig ráleltem erre a zenére. Az összefüggést ne keressétek, már én sem értem. Mindenesetre a zene tetszik... a kezem kevésbé...
 http://www.youtube.com/watch?v=XSmd9716k8U&feature=related
Hamarosan jelentkezem...


2 megjegyzés:

  1. De jó, még sok ilyet kérek szépen!A bárányos szoborról nincs kép? :)
    Kezedre körömvirágkrémet kenj,csodát tesz!Az "öregszem"-et meg felejtsd el...butiság. :)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, ez az élet Nagy Titka. De legalábbis az egyik legfontosabb. Mindig, mindenhol, minden körülmények között megtalálni, meglátni, átérezni a Szépet és a Jót. Szomorkás, néha megkeseredett önmagunkat legyőzve csakazértis teljes lélekkel megélni ezeket a különleges pillanatokat, melyek akár egy bárányos szoborban rejteznek. Amíg ez a képesség nem vész el, minden rendben van.
    Nos, a körömvirág nagyon jó ötlet, most is itt van a laptopom mellett, és Angliába is jön velem. A zene pedig - a napokban fedeztem fel én is. Mostanában vannak ilyen nagy, mélyrekúszó rátalálásaim. Nézd meg az Arcade Fire féle feldolgozást is. Érdemes.
    Szép napokat, és még sok erőt adó, lelket felemelő rácsodálkozást kívánok.

    VálaszTörlés